14 Σεπ 2012

Μην πυροβολείτε τον Αώο!


Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι του ανατολικού Ζαγοριού από την προοπτική ανέγερσης φράγματος ύψους 60 μέτρων, στον Αώο, κοντά στη Βοβούσα Ιωαννίνων. Το φράγμα, αναβίωση ενός παλιού σχεδίου, όχι μόνο θα υποβαθμίσει τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα αλλά θα στερήσει και πολύτιμο νερό από το Ζαγόρι και την Κόνιτσα.

Μετά το μαζικό «Όχι» που διατύπωσαν οι κάτοικοι της περιοχής Αράχθου για το φράγμα Αγίου Νικολάου, τα σχέδια για άλλο ένα τσιμεντένιο τέρας έρχονται να θέσουν φράγμα (προσωρινό, ελπίζουμε) στα όνειρα των κατοίκων  του Ανατολικού Ζαγοριού για αειφόρο ανάπτυξη και σεβασμό προς το περιβάλλον της περιοχής τους.


Πρόκειται για το σχέδιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ – Ανανεώσιμες να οικοδομήσουν φράγμα ύψους 60 μέτρων, το οποίο θα συλλέγει τα νερά του Αώου και του Αρκουδορέματος, το οποίο διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Το φαραωνικό έργο είναι παλιό όνειρο του βουλευτή της ΝΔ Ελευθέριου Καλογιάννη (γνωστότερου στους παλαιότερους και ως «Καλπογιάννη»), το οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί να υλοποιήσει ο υιός του Σταύρος, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Το τσιμεντένιο τέρας σχεδιάζεται να ανεγερθεί στη θέση Σμιξώματα, στο σημείο όπου το Αρκουδόρεμα συναντά τον Αώο. Πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, από την οποία περνάνε κάθε χρόνο χιλιάδες ορειβάτες και πεζοπόροι, οι οποίοι βεβαίως ενισχύουν οικονομικά τις τοπικές κοινότητες. Ακόμη, ο ταμιευτήρας του φράγματος θα εξαφανίσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες στρέμματα δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται οι υλοτόμοι της Βοβούσας. Επιπλέον –και το πιο σημαντικό- η τοποθεσία του σχεδιαζόμενου φράγματος βρίσκεται στην περίμετρο του Εθνικού Δρυμού, στην οποία (υποτίθεται ότι) επιτρέπονται μόνο ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητας. Τώρα, το πόσο ήπια δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί η καταστροφή του δρυμού με την εναπόθεση χιλιάδων τόνων μπετόν και τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων, αυτό είναι από τα σενάρια παραλογισμού που κοντεύουμε να συνηθίσουμε στη μνημονιακή Ελλάδα.


Αλλά το φράγμα δεν θα θίξει μόνο τη μικρή Βοβούσα. Ο Αώος, λόγω του φράγματος στις πηγές του, έχει ήδη πολύ μειωμένη στάθμη. Εάν αυτή μειωθεί κι άλλο, θα θιγεί και η Κόνιτσα, η οποία κατά σημαντικό μέρος ζει από τις αθλητικές δραστηριότητες στο ποτάμι και τα γύρω βουνά. Βέβαια, θα θιγεί και η Αλβανία, στην οποία καταλήγει ο Αώος αλλά εφόσον οι υπεύθυνοι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις διαμαρτυρίες των ντόπιων, μάλλον δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί τους από τα παράπονα των Αλβανών αγροτών.


Η αντίθεση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι ριζική. Οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες έχουν αντιδράσει και ζητούν την αλληλεγγύη μας. Και υπογραμμίζουν πως μέχρι τώρα μόνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, οι Οικολόγοι –Πράσινοι και ο Σύριζα τους έχουν υποστηρίξει.


Περιοδικό LEFT.gr