16 Απρ 2010

Σχέδιο "Καλλικράτης"

Το υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται στη δημιουργία του «απέραντου δήμου» στο Λεκανοπέδιο, έχοντας βέβαια στο επίκεντρο το δήμο Ιωαννιτών. Η επιλογή έγινε με βάση τη λειτουργικότητα της «ενιαίας περιοχής» και τις υπάρχουσες υποδομές (δρόμοι, ύδρευση, διοικητικές και υγειονομικές μονάδες, πανεπιστήμιο) και από την άλλη ελήφθη υπόψη του υπουργείου η ενδεχόμενη «χαοτική κατάσταση». Έτσι, εκτός του δήμου Ιωαννιτών βγαίνει ο δήμος Παμβώτιδας, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στο νομό.
Τον δήμο «μαμούθ» θα απαρτίζουν τέσσερις δήμοι και η κοινότητα Νήσου. Με το δήμο Ιωαννιτών, που θα αποτελεί το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, θα συνενωθούν οι δήμοι Περάματος, Ανατολής και Μπιζανίου. Η λύση αυτή προκρίθηκε ως η «πλέον λειτουργική» και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών θα ξεπερνά σε πληθυσμό τις 100.000 κατοίκους.  Αυτό σημαίνει ότι στο δημοτικό συμβούλιο θα εκλέγονται 45 μέλη και όχι 41 που θα ήταν αν ο συνολικός πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τις 100.000 κατοίκους.

Η Παμβώτιδα
Με το σχέδιο αυτό, πάντως, θα λείπει από το Λεκανοπέδιο ο παραλίμνιος δήμος Παμβώτιδας. Το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να αποφύγει το «χαοτικό σενάριο», καθώς σε περίπτωση συνένωσης με το δήμο Ιωαννιτών η Περίβλεπτος του δήμου Περάματος θα ανήκε στο ίδιο διοικητικό κέντρο με την Κράψη του δήμου Παμβώτιδας. Πάντως, ο δήμος Παμβώτιδας θα εξακολουθήσει να διατηρεί τη δεύτερη θέση, ως προς τον πληθυσμό, αφού μαζί του θα συνενωθεί ο δήμος Αγίου Δημητρίου και, εκτός απροόπτου, ο δήμος Κατσανοχωρίων. Σ’ αυτή την περίπτωση ο πληθυσμός θα ξεπερνά τις 100.000 κατοίκους.

Ενιαίο Ζαγόρι
Οι αρμόδιοι έλαβαν υπόψη τους την ορεινότητα της περιοχής. Για το λόγο αυτό οι ορεινοί δήμοι θα είναι μικρότεροι πληθυσμιακά, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πληθυσμοί θα προσεγγίζουν τους 10.000 κατοίκους, προκειμένου να είναι βιώσιμοι και να υπάρχει μια αναπτυξιακή προοπτική. Ένας εξ αυτών θα αποτελείται από τους σημερινούς δήμους Πραμάντων και Τζουμέρκων –υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συνενωθεί και ο δήμος Κατσανοχωρίων- και τις κοινότητες Συρράκο, Καλαρρύτες και Ματσούκι.
Βάσει της «αρχής της ορεινότητας» εκτιμήθηκε –και αναμένεται να αποφασιστεί- η ενοποίηση των τριών δήμων του Ζαγορίου, καθώς και όλων των κοινοτήτων του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι, από τις σημερινές κοινότητες Βωβούσας και Παπίγκου θα ξεκινά και θα τελειώνει ο ενιαίος δήμος Ζαγορίου. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως αυτό ήταν και το αίτημα των φορέων της περιοχής, ενώ πέρυσι συγκροτήθηκε και επιτροπή πρωτοβουλίας που ζητούσε τη διοικητική ενοποίηση της περιοχής.     

Δείχνει στο… 9

Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε υπόψη του τις δύο μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωση του χωροταξικού σχεδίου. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία των συνενώσεων –το σχέδιο θα «κλειδώσει» σήμερα ή αύριο-, στο νομό Ιωαννίνων θα δημιουργηθούν 9 δήμοι. Να σημειωθεί, ακόμη, πως θα καταργηθούν οι κοινότητες, εκτός κι αν εκτιμηθεί την τελευταία στιγμή ότι συντρέχουν λόγοι για τη διατήρηση μιας ή και περισσοτέρων.
Ένα ακόμη παράδειγμα συνένωσης δήμων αφορά την περιοχή της Κόνιτσας (θα συνενωθούν ο ομώνυμος δήμος με το δήμο Μαστοροχωρίων και τις κοινότητες Φούρκας, Αετομηλίτσας και Διστράτου) και του Πωγωνίου (θα συνενωθούν οι δήμοι Άνω Καλαμά, Καλπακίου, Άνω Πωγωνίου και Δελβινακίου, καθώς και οι κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης. Επίσης, προβλέπεται η συνένωση των δήμων Πασσαρώνος, Ευρυμενών, Ζίτσας και Μολοσσών, καθώς και η συνένωση των δήμων Δωδώνης, Σελλών και Λάκκας Σουλίου και τέλος, η συνένωση των δήμων Μετσόβου και Εγνατίας και της κοινότητας Μηλιάς.

Ηπειρωτικός Αγών