12 Σεπ 2012

Τα Φαραωνικά Υδροηλεκτρικά των Πηγών Αώου «ταράσσουν» τα νερά της κοινωνικής ειρήνης

Επιτέλους ελπιδοφόρα ΟΧΙ σε περιόδους παρακμής.
Οι Τοπικές Κοινωνίες, Δήμος Ζαγορίου και εσχάτως ο Δήμος Κόνιτσας με τα ψηφίσματα αντίδρασης «κατασκευάζουν» το δικό τους φράγμα ευαισθησίας κόντρα στα φράγματα της κερδοσκοπίας και της τσιμεντοποίησης της ζωής μας.
Οι Fast Track διαδικασίες κατά του τεράστιου υδατικού πόρου της οροσειράς της Πίνδου με την κατασκευή «φαραωνικών συλλεκτήρων» ισοδυναμούν με βάρβαρες αντιπεριβαλλοντικές λογικές το οποίο το μόνο που εξασφαλίζουν για τις περιοχές τους είναι η ανεπίστρεπτη διατάραξη των οικολογικών ισορροπιών και δεδομένων. Η οπισθοδρόμηση κατά του συλλογικού συμφέροντος και των φυσικών πόρων οργανώθηκε μεθοδευμένα με την κατάργηση ή την συγχώνευση των φορέων διαχείρισης της περιοχής ακολουθώντας την προσφιλή «πεπατημένη» περιβαλλοντικής συσκότισης. Καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την νοοτροπία περί φυσικών αγαθών, περί Ευρωπαϊκού Δικαίου περί κοινωνικής νομιμότητας και Διαφάνειας.
Όπως επισημάναμε ως πολιτικός φορέας από την έκθεση της WWF οι παρενέργειες του Μνημονίου Ι και ΙΙ στο Ελληνικό φυσικό περιβάλλον θα είναι «αποψιλωτικές».
Το φράγμα ύψους 60 μέτρων εκτροπής του Αώου που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βοβούσας και Σμιξωμάτων στο Αρκουδόρεμα, για να διοχετεύσει τα νερά του στην λίμνη των Ιωαννίνων, είναι η επαναφορά του ίδιου εφιαλτικού σεναρίου του 1995, της αλόγιστης ανάπτυξης, που βρήκε σθεναρή αντίσταση από τους φυσικούς εκμεταλλευτές του την Βωβούσα και εξέπνευσε.
Το παιχνίδι αυτό ενεργειακής μπίζνας, μέσω των υδροηλεκτρικών σταθμών έχει ντόπιους «αντιπροσώπους» που προωθούν επί χρόνια το ενεργειακό «Φρανσάϊζ» της ΤΕΡΝΑ ενεργειακής Α.Ε. και Δ.Ε.Η. Ανανεώσιμες.
Η υλοποίηση ενός έργου εκτροπής τέτοιας κλίμακας στο πέρασμά του, ισοδυναμεί με ένα νέο κατακλυσμό του Νώε, που θα εξαφανίσει ορεινά τοπία, ποτάμια, χαράδρες, μονοπάτια και μνήμες. Η οριστική αλλοίωση και επικείμενη καταστροφή της περιοχής, θα επιφέρει ολοκληρωτικό πλήγμα στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής (βλ. Κόνιτσα), καθόσον συνδέεται η φυσική υδρολογία της νομοτελειακά και πολιτισμικά με την ροή του ποταμού Αώου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίξουμε το κοινωνικό μέτωπο που αναπτύσσεται κόντρα στις φεουδαρχικές αντιλήψεις και στα διαχρονικά προπύργια κερδοσκοπίας και ιδιοτέλειας που ελλοχεύουν.
Το οικοσύστημα της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου δεν είναι «υδροηλεκτρικό οικόπεδο» και μηχανή κοπής χρημάτων.
Είναι αυτοτελές και διακριτό δυναμικό προϊόν σπάνιας οικολογικής και τουριστικής αξίας. Θα αγωνιστούμε ενάντια στις αποφάσεις και της προχωρημένης διαβούλευσής τους... όλες είναι άκυρες όταν δε συνηγορούν οι ντόπιοι πληθυσμοί και ανάγκες.
Δε θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν τα απειλητικά μοντέλα εξαθλίωσης της ζωής μας.
Δεν μπορεί να εγκρίνει το ΥΠΕΚΑ την κατασκευή Υδροηλεκτρικών Φραγμάτων πριν ολοκληρωθούν τα σχέδια Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, όπως προβλέπει η οδηγία 2000/60 ΕΚ.
Είναι γνωστοί οι αγώνες και οι κατακτήσεις για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ήπειρο.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ