23 Ιουν 2011

Καλοκαιρινά Προγράμματα Εθελοντισμού της WWF Ελλάς στη Βοβούσα




Τα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας του WWF Ελλάς σας δίνουν τη δυνατότητα να περάσετε τις διακοπές σας σε περιοχές μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα ενεργά στην προστασία τους! Επιπλέον, ενισχύουν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν στην εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην προστασία φυσικού πλούτου της περιοχής.
Με άλλα λόγια, συμμετέχοντας στα καλοκαιρινά προγράμματα του WWF Ελλάς όχι μόνο θα ψυχαγωγηθείτε, θα διασκεδάσετε και θα εκπαιδευτείτε μέσα στην ελληνική φύση, αλλά και θα ενισχύσετε έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Οι εθελοντές μας προέρχονται από ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που δεν αναλώνεται στα λόγια αλλά συμβάλλει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η εργασία που προσφέρουν διαφέρει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής αλλά και ανάλογα με τις προτεραιότητες του μακροχρόνιου προγράμματος του WWF Ελλάς. Περιλαμβάνει δράσεις όπως ο καθαρισμός παραλιών ή ειδικών περιοχών, η διάνοιξη και συντήρηση οικοτουριστικών μονοπατιών, η κατασκευή περιφράξεων, η κατασκευή τεχνητών φωλιών, η ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού, η πυροφύλαξη κ.ά..
Τα προγράμματα μας υλοποιούνται την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου με τη συμμετοχή εθελοντών 18-35 ετών και διαρκούν 15 ημέρες. Οι εθελοντές εργάζονται σε ομάδες των 15 περίπου ατόμων (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες) και διαμένουν σε προεπιλεγμένους χώρους. Η κάθε ομάδα φροντίζει για τη διατροφή και την καθαριότητα του χώρου.
Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος, η Πρέσπα, η Κερκίνη, το Πόρτο Λάγος, η Δαδιά Έβρου, το Δέλτα Αξιού, το Δέλτα Έβρου, το Ζαγόρι Ηπείρου, η Βωβούσα Ανατολικού Ζαγορίου, η Νότια Ρόδος, ο Ταΰγετος κ.ά.
Το 2010 πραγματοποιήθηκαν επτά προγράμματα εθελοντικής εργασίας στη Ζάκυνθο, στις Πρέσπες, στη λίμνη Κερκίνη, στη Σούδα Χανίων, στη Νότια Ρόδο, στην Αναβρυτή Ταϋγέτου, στο Ανατολικό Ζαγόρι.



Καλοκαιρινές διακοπές με εισιτήριο τον εθελοντισμό
Κρήτη, Ζάκυνθος, Κερκίνη και Ζαγόρι! Τέσσερα οικολογικά διαμάντια της Ελλάδας περιμένουν και φέτος τους εθελοντές να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, στο πλαίσιο των θερινών εθελοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς. Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά των τόπων και των ανθρώπων τους, ενώ ταυτόχρονα θα  γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης, συμβάλλοντας ενεργά σε αυτό. Μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει κανείς την απόλαυση που προσφέρει η επαφή με τη φύση σε συνδυασμό με τη χαρά της εθελοντικής προσφοράς, την ικανοποίηση για την ουσιαστική προστασία του φυσικού μας πλούτου και το κλίμα της παρέας!
Το ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις με τους επιστημονικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς, εκδρομές στη γύρω περιοχή και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 105 Ευρώ (για τους υποστηρικτές του WWF Ελλάς διαμορφώνεται στα 80 Ευρώ) και καλύπτει διαμονή, διατροφή, ιδιωτική ασφάλιση, καθώς και τις ξεναγήσεις στην ευρύτερη περιοχή των προγραμμάτων. Το κόστος για το πρόγραμμα της Βωβούσας ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς θα είναι μικρότερης διάρκειας (1 εβδομάδα).

Τα θερινά προγράμματα εθελοντικής εργασίας θα πραγματοποιηθούν στις παρακάτω περιοχές και ημερομηνίες; 
Αλμυρός Ηρακλείου, Κρήτη, 17- 30 Ιουλίου 2011
Η ξεχωριστή σημασία που έχουν οι νησιωτικοί υγρότοποι για τη γεωγραφική συνέχεια, την ποικιλία και τη συντήρηση της ζωής στα ελληνικά νησιά, το κενό σχετικής επιστημονικής γνώσης αλλά και οι αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν, οδήγησαν το WWF Ελλάς να αναλάβει το 2004 την πρωτοβουλία να δώσει ταυτότητα σε όλους τους νησιωτικούς υγρότοπους της χώρας, μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί και απογραφεί 782 υγρότοποι συνολικά - 672 σε 65 νησιά του Αιγαίου και 110 σε 10 νησιά του Ιονίου. Παράλληλα, δρομολογήθηκε και μία σειρά δράσεων για την προστασία τους. Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο την αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγρότοπου της Κρήτης, του Αλμυρού (περιοχή Γαζίου), οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλμυρού θερινό πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Μαλεβιζίου.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Καλαμιώνας Μαλίων, Κρήτη, 24 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2011
Ίδιος παραμένει κι στόχος του δεύτερου προγράμματος που θα λάβει χώρα στην Κρήτη και αφορά στην αποκατάσταση και διαχείριση ενός ακόμα σημαντικού υγρότοπου του νησιού, του Καλαμιώνα Μαλίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα, οργανώνεται για πρώτη φορά στην περιοχή των Μαλίων, σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον Δήμο Χερσονήσου.
Εργασία: Εργασίες καθαρισμού υγρότοπου & λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε σχολείο της περιοχής.

Λίμνη Κερκίνη , 31 Ιουλίου – 13 Αυγούστου 2011 
Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Κερκίνης θεωρείται  από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Στρυμόνα ποταμού και απέχει περίπου 80χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 35 χλμ. από τις Σέρρες. Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών από τους εθελοντές του WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου.
Εργασία: Δημιουργία και συντήρηση υποδομών (θέσεις παρατήρησης και σταθμοί ξεκούρασης),   ενημέρωση επισκεπτών, συμμετοχή σε μετρήσεις πανίδας (αρπακτικά πουλιά, βίδρες) κ.ά.
Αριθμός εθελοντών: 15 (13 εθελοντές, 2 ομαδάρχες).
Διαμονή: Σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας της περιοχής.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος, 16 – 27 Αυγούστου 2011

Η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου του Λαγανά, θεωρείται εξαιρετικής οικολογικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Το WWF Ελλάς, το 1994, αγόρασε την έκταση που περιβάλλει τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, τα Σεκάνια, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Εργασία: Η εργασία περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων.
Αριθμός εθελοντών: 15 (2 ομαδάρχες, 13 εθελοντές).
Διαμονή: Σε δημόσιο κτήριο της περιοχής.

Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι, Πίνδος, 31 Ιουλίου – 28 Αυγούστου 2011 
H Βωβούσα βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου, στα διοικητικά όρια του Ν. Ιωαννίνων. Το χωριό χωρίζουν στα δύο τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού Αώου, ενώ γειτνιάζει με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, γνωστό για τις μοναδικές του φυσικές αξίες. Στην περιοχή συναντάμε επίσης σπάνια και μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο, καθώς και ενδημικά φυτά και λουλούδια. Η Βωβούσα βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση, η προστασία των οποίων θα είναι και το αντικείμενο του προγράμματος που οργανώνεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Πίνδος Περιβαλλοντική και WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.
Κάθε ομάδα θα είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και θα συνεργάζεται επίσης στενά με τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών Βωβούσας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μετσόβου και Μηλιωτάδων. Κάθε ομάδα θα αντικαθίσταται κάθε μία εβδομάδα, οπότε συνολικά θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες.
Εργασία: (α) Περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου & στελέχωση πυροφυλακίων, (β) Συντήρηση, καθαρισμοί, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών.
Αριθμός εθελοντών: Οκτώ εθελοντές ανά περίοδο (συνολικά 32 εθελοντές)
Περίοδοι: Τέσσερις:
  1. 31 Ιουλίου - 7 Αυγούστου, 
  2. 7 Αυγούστου - 14 Αυγούστου, 
  3. 14 Αυγούστου -21 Αυγούστου,
  4. 21 Αυγούστου – 28 Αυγούστου.
Διαμονή: Στο καταφύγιο της Βωβούσας «Βάλια Κάλντα» με πρόσβαση σε οργανωμένη κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής.
Το πρόγραμμα εθελοντικής δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης που θα διεξαχθεί στη Βωβούσα, εντάσσεται στο πρόγραμμα «Το Μέλλον των Δασών», που εκπονείται από το WWF Ελλάς και συγχρηματοδοτείται από τα Κοινωφελή Ιδρύματα Ι.Σ. Λάτση, Α.Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και από τις εισφορές των υποστηρικτών της οργάνωσης.



Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 26 Ιουνίου 2011. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Κατεβάστε και συμπληρώστε την φόρμα δήλωσης συμμετοχής
Αφού συμπληρώσετε την φόρμα στείλτε την στο j.lazarou@wwf.gr
Περισσότερες πληροφορίες:
Τζένη Λαζάρου, Συντονίστρια Συλλογικών Δράσεων και Εθελοντών WWF Ελλάς, τηλ. 210 3314893, j.lazarou@wwf.gr


www.wwf.gr