16 Σεπ 2016

Οι αλλαγές στους δασικούς συνεταιρισμούς και τον κλάδο των δασεργατών


 alysopriono_ylotomiaΤάξη στον τρόπο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών, αλλά και στον κλάδο των δασεργατών, όπου οι παράνομα απασχολούμενοι (δηλαδή οι μη επαγγελματίες δασεργάτες) είναι σήμερα περισσότεροι από όσους εργάζονται νόμιμα, θα βάλει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Σταυρού "Η Ενωση".

Οπως υποστήριξε ο Αλέξανδρος Τσουραλάκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, μόλις 2.500 από τους 10.000 απασχολούμενους εργάζονται κανονικά και νόμιμα, ενώ ανάμεσα σε όσους δουλεύουν παρότι δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια, εκατοντάδες είναι αλλοδαποί ή συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με απογραφή του 2009 στην Ελλάδα λειτουργούν 810 δασικοί συνεταιρισμοί, ενώ κάθε συνεταιρισμός απαρτίζεται από ομάδα τουλάχιστον επτά ατόμων.

Οι συνεταιρισμοί μισθώνουν από το κράτος ή τους ιδιώτες ένα κομμάτι δάσους, το οποίο εκμεταλλεύονται σύμφωνα με τις υποδείξεις του τοπικού δασαρχείου.

Από αυτές τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης, συνολικά το 10% των εσόδων καταλήγει στα ταμεία του κράτους και το 5% στους αντίστοιχους δήμους.

Όσον αφορά τους σημερινούς δασικούς συνεταιρισμούς και εφόσον περάσει το νομοσχέδιο, αυτοί θα πρέπει μέσα σε ένα έτος να διαγράψουν όσα μέλη τους δεν είναι επαγγελματίες δασεργάτες, αλλά και να αυξήσουν τον αριθμό των μελών τους στα 25, έναντι επτά σήμερα.

"Επιτέλους θα μείνουν στον χώρο μας μόνο όσοι πρέπει. Αν θέλει κάποιος να δουλέψει ως δασεργάτης, τότε θα πρέπει να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα δεν θα μπορεί να βρίσκεται στα δάση. Η δουλειά μας είναι δύσκολη και επικίνδυνη και θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη εξειδίκευση", τόνισε ο κ. Τσουραλάκης.

"Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο και όταν εφαρμοστεί σίγουρα θα βοηθήσει. Αρκεί όλα αυτά που θα περάσουν να εφαρμοστούν. Το ευχάριστο είναι ότι για να γίνει κάποιος δασεργάτης πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι ασκεί το επάγγελμα, να φέρει την πιστοποίηση του επαγγέλματος του δασεργάτη, να έχει την ανάλογη εκπαίδευση, ενώ σημαντικό είναι να καθιερωθεί ο αυτοέλεγχος με την επαναφορά του εποπτικού συμβουλίου, το οποίο είχε καταργήσει ο Ν. 2810/2000. Έτσι ένας συνεταιρισμός οφείλει να έχει εκτός του διοικητικού συμβουλίου και εποπτικό συμβούλιο, γεγονός που ρυθμίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του" σημείωσε.

«Αθρόες εισαγωγές καυσόξυλων από πΓΔΜ και Βουλγαρία»

Κάνοντας μια αξιολόγηση των καυσόξυλων που πωλούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική αγορά ο πρόεδρος του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού τόνισε πως:

"Στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχουν αθρόα εισαγωγή ξύλων από την πΓΔΜ και τη Βουλγαρία. Ομως αυτά είναι υγρά και δεν καίγονται καλά, καπνίζουν και συμβάλλουν στη δημιουργία της αιθαλομίχλης. Τα ελληνικά ξύλα είναι καλύτερης ποιότητας. Εμείς όμως, αντιμετωπίζουμε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία δρόμων στα βουνά, γεγονός που δυσχεραίνει την μετακίνησή μας, αλλά και τους πολλούς τραυματισμούς ζώων και δασεργατών".

Σήμερα το νομοσχέδιο κατατίθεται ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ενώ προγραμματίζεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής εντός δεκαπενθημέρου.

"Θα παραβρεθώ στην συζήτηση, θα θέσω όλα τα προβλήματα, τις απόψεις και τις προτάσεις μου και θα περιμένω να υλοποιούν αυτά που θα ψηφιστούν" υπογράμμισε ο κ. Τσουραλάκης.