4 Οκτ 2011

Ρήγμα… στο δήμο Ζαγορίου







Τα… πρωτοβρόχια και οι «αστραπές» στο δήμο Ζαγορίου εμφανίστηκαν και προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή, καθώς δείχνει απροετοίμαστη να αντιμετωπίσεις τις εσωκομματικές τριβές.

Η «ρευστή κατάσταση», με τις πολλές και διαφορετικές απόψεις από τη μια και την έλλειψη συντονισμού από την άλλη, σήμανε συναγερμό στην πλειοψηφούσα παράταξη. Αφορμή ήταν η παραίτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχη Μαλανδράκη, η οποία εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας δεν αποφεύχθηκε. Ο παρατηθείς κατέστησε σαφή την πρόθεσή του  να μην ανακαλέσει την παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου, βάζοντας σε περιπέτειες τη δημοτική ομάδα του Γαβριήλ Παπαναστασίου που εμφανίζεται χωρίς συνοχή στις συνεδριάσεις.
Όλα ξεκίνησαν όταν ήρθε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο –της περασμένης Παρασκευής- το θέμα για την αποζημίωση του προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Νωρίτερα, η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου είχε εγκρίνει τις αποζημιώσεις και τη σχετική εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Αγγελική Αγγέλη. Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Ζαμπακόλας κατέθεσε αντιπρόταση και αντί για τη μηνιαία αμοιβή των 750 ευρώ στον πρόεδρο και 30 ευρώ ανά συνεδρίαση για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πρότεινε να μειωθεί στα 250 και 8 ευρώ αντίστοιχα. Οι δύο προτάσεις της δημοτικής αρχής, παρότι ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, τέθηκαν σε ψηφοφορία και πλειοψήφησε αυτή του κ. Ζαμπακόλα που χαρακτηρίζεται ως «αντάρτικη» και είχε και τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Πέραν του κ. Ζαμπακόλα την πρότασή του υπερψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Παντελής Παπιγκιώτης.

Δεν κάνει πίσω
Άμεση ήταν η αντίδραση του μέχρι πρότινος πρόεδρου, ο οποίος δήλωσε στο Σώμα ότι παραιτείται για λόγους «ηθικής τάξης». Δημοτική αρχή και στελέχη της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να πείσουν τον κ. Μαλανδράκη να αποσύρει την αίτηση παραίτησης, αλλά ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η απόφασή του «είναι αμετάκλητη». Ο παραιτηθείς αρνήθηκε να κάνει οιοδήποτε σχόλιο στον «Η.Α.», θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τίποτε το καινούριο, πέραν των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Την ίδια στιγμή, πάντως, δήλωσαν στο δημοτικό συμβούλιο ότι παραιτούνται και όλα τα παρόντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει πλέον να εκλέξει το νέο πρόεδρο του οργάνου και παράλληλα να προχωρήσει στη συγκρότηση νέου διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης.
Στελέχη της συμπολίτευσης παραδέχονται ότι «εξ αρχής υπάρχει έλλειψη συντονισμού» στη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο του δημάρχου. Ως μια αιτία των εσωπαραταξιακών αντιπαραθέσεων αναφέρεται «ο τοπικισμός που υπάρχει μεταξύ των εκλεγέντων στους πρώην δήμους».

Ηπειρωτικός Αγώνας