22 Οκτ 2010

Τα γεφύρια της Βοβούσας

1) ΓΕΦΥΡΙ ΒΩΒΟΥΣΑΣ

Κοντά στις πηγές του Αώου ποταμού, είναι χτισμένο το ωραίο χωριό Βωβοΰσα, ανάμεσα από τα βουνά Κουκουροΰτζο και Αυγό. Αυτό απέχει από τα Ιωάννινα 77 χλμ. Είναι το μοναδικό χωριό που διασχίζεται από ποτάμι, το οποίο κυλάει 55 χλμ. περίπου, για να φτάσει ως την Κόνιτσα.
Το πέτρινο γεφύρι της Βωβούσας που ενώνει τις δύο γειτονιές ή μαχαλάδες του παραπάνω χωρίου, είναι στέρεο, κομψό και συνδυάζει την πέτρα και το ξύλο, ίσως λόγω της πλούσιας υλοτομίας της περιοχής. Ενώ όλα τα πέτρινα γεφύρια έχουν πέτρινο στηθαίο η αρκάδες, εδώ το στηθαίο είναι κατασκευασμένο από ξύλινα καλοδουλεμένα κάγκελα. Είναι μονότοξο με μεγάλο άνοιγμα 22.00 μ και ύψος 11.00 μ
Ο Αλέξιος Μίσιος, από το χωριό Μονοδέντρι είναι ο ευεργέτης που διέθεσε τα χρήματα για το χτίσιμο του γεφυριού αυτού, το 1748, χρονολογία κατά την οποία χτίστηκε και το γεφύρι του Μίσιου στον ποταμό Βίκο με τον ίδιο χορηγό.
Ο πρωτομάστορας, εδώ στη Βωβούσα, πέτυχε να συνδυάσει το μέτρο και την ομορφιά της δημιουργίας του με την απαράμιλλη φύση, για να έχουμε ένα τοπίο μοναδικό και απείρου κάλλους.

 2) ΓΕΦΥΡΙ  ΛΑ ΠΟΥΝΤΙΚΑ
Μπορεί τα γεφύρια που γεφυρώνουν μεγάλα ποτάμια να είναι μεγαλόπρεπα και τολμηρά. Όμως και τα μικρά μονότοξα, που βρίσκονται χτισμένα πάνω από ορμητικούς χείμαρρους και ήρεμα ρέματα, δεν υπολείπονται αισθητικής αξίας. Βρίσκονται κατά .δεκάδες στο νομό μας, μέσα και έξω από τα χωριά.
Λίγα δείγματα σχεδίασα, όπως αυτό που βρίσκεται λίγο πριν φτάσουμε στην Βωβούσα αριστερά και γεφυρώνει ένα μικρό παραπόταμο του Αώου που κατεβαίνει από τα ψηλά βουνά του χωριού αυτού. Το γεφύρι αυτό ύψωνε ταπεινά το πέτρινο τόξο του και μαζί με το εικόνισμα δίπλα ευχόταν "καλό δρόμο."


Από το βιβλίο της Νίτσας Συνίκη-Παπακώστα: ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ  

Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Πορεία από τη Βωβούσα στο Ηλιοχώρι, μέσω Λάιστας, θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Η πορεία, διάρκειας 7 ωρών περίπου, είναι μέτριας δυσκολίας (Β′ κατηγορίας) και μπορούν να συμμετάσχουν και αρχάριοι, με καλή όμως φυσική κατάσταση. Αναχώρηση 7:00 από τη Νομαρχία Ιωαννίνων.

Αρχηγός: Καίτη Στατηρά. Υπαρχηγός: Λαμπρινή Νάτσικα. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου, 28ης Οκτωβρίου 17Α (εντός στοάς), καθημερινά 7-9μμ ή στο τηλέφωνο 26510-22138.

 
ΠΗΓΗ:   epirus-ellas.blogspot.com