16 Απρ 2013

Νέα από την κίνηση για την προστασία του Αώου

16.04.2013: Οι τέσσερις πρώην πρόεδροι της Κοινότητας Βοβούσας  (Δρούγιας Αλέκος, Σταγκογιάννης Θανάσης, Δήμου Κώστας, Βασιώτης Στέφανος) μαζί με τον τωρινό πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βαρσάνη Κώστα επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Καχριμάνη Αλέκο. Όπως συμφωνήθηκε στην Γεν. Συνέλευση της Βοβούσας. Αναπτύχθηκε η κατηγορηματική αντίθεση στις προθέσεις εκτροπής του Αώου .
Ο περιφερειάρχης τοποθετήθηκε αρνητικά στα σχέδια εκτροπής και δήλωσε ότι θα απαντήσει και με έγγραφη δήλωση ότι ΔΕΝ θα υλοποιηθεί καμία παρέμβαση στην περιοχή. Τα αίτημα των προέδρων (που εκφράζει όλη την τοπική κοινωνία) πρωτοκολλήθηκε και αναμένεται η έγγραφη απάντηση του Περιφερειάρχη.

15.04.2013: Τα μέλη της Κίνησης Γιαννούλης Κώστας, Δρούγιας Δημήτρης & Κοντογιάννης Παύλος, επισκέφτηκαν τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας Θεοδωρίδη Ηλία. Τον ενημέρωσαν για το ζήτημα της εκτροπής του Αώου και την κάθετη αντίθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τοπικών κοινωνιών. Ο γ.γ. διαφώνησε πλήρως με ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ, είπε ότι το νερό πρέπει να φτάσει στην Κόνιτσα και να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και ότι το μέλλον είναι η ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας γιαυτό δεν εγκρίνει καμία παρέμβαση στον Αώο. Αν το θέμα φτάσει στην αποκεντρωμένη και εφ' όσον είναι αυτός γ.γ. θα αποφασίσει με βάσει αυτά τα κριτήρια.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος


15.04.2013
                                                                    Δελτίο Τύπου
Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς με θέμα «Απαράδεκτο το σχέδιο κατασκευής φράγματος στον Αώο».
Η επίκαιρη ερώτηση με θέμα την κατασκευή του φράγματος στον Αώο κατατέθηκε σήμερα και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στην ερώτησή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρεται:

«Επανερχόμαστε στο θέμα της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος και της εκτροπής του Αώου, ύστερα και από την με Αριθμ. Πρωτ. 448/26-07-2012 ερώτησή μας για το ίδιο θέμα.
Το εγχείρημα  του «απόλυτα φιλικού προς το περιβάλλον» έργου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αώο στη λίμνη Παμβώτιδα, που αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 76/β/248 – 24/08/2012 απάντησή σας, απορρίφθηκε, ύστερα από την γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου (αριθμ. Πρωτ. 686 – 14/09/2012)  αλλά και πλήθος φορέων και επιστημόνων που διατύπωσαν την αντίθετη προς αυτό γνώμη τους στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.  Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «πολυδύναμο έργο Αώου» απορρίφθηκε επειδή δεν θα συμβάλλει, όπως αναφέρεται, στην ύδρευση των παραλίμνιων οικισμών του λεκανοπεδίου, παρότι η πρόταση έχει υποβληθεί με το σκεπτικό ότι θα εμπλουτιστεί η λίμνη Παμβώτιδα και παράλληλα θα αντιμετωπιστούν προβλήματα υπεράντλησης στο λεκανοπέδιο.
Παρ’ όλα αυτά, το έργο εντάχθηκε στα έργα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, κατά το οποίο, η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη δρόμου προβλέπονται να γίνουν στη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς θα έχει μη-αντιστρεπτές επιπτώσεις στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου που περιλαμβάνει 11 περιοχές του Δικτύου Natura 2000.»
  
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Επιμένει να προχωρήσει στην απαράδεκτη ενέργεια κατασκευής του φράγματος και της εκτροπής του ποταμού Αώου, παρόλο που το ενεργειακό όφελος προβλέπεται να είναι πολύ μικρό σε σχέση με το περιβαλλοντικό κόστος του έργου;