6 Σεπ 2012

Ε, όχι και τη Βάλια Κάλντα

thumb
Της Βάλιας Μπαζού
 Μια και η λέξη «ανάπτυξη» έχει γίνει talk of the town μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και άκρως τουριστική όπως είναι η Βάλια Κάλντα ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο οι μπουλντόζες;
Μπορεί να μας αποκαλυφθεί ο «εγκέφαλος» αυτού του οραματικού project (sic) για τη σωτηρία της χώρας και με την παραμονή μας στο ευρώ;
Και πρέπει να αποκαλυφθεί γιατί δεν είναι δυνατόν στο τέλος όλη τη δόξα να την πάρει οι Τρόικα και όχι οι ιθαγενείς σωτήρες.Για να κόψουμε την πλάκα, στο Ζαγόρι – και όχι μόνον- κάτοικοι και φορείς είναι επί ποδός αφού δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος που θα εκτρέπει τα νερά του Αώου και που θα κατασκευαστεί μεταξύ Βωβούσας και Σμιξωμάτων όπου είναι η συμβολή Αώου με το Αρκουδόρέμα.
Το έργο που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου με φορέα υλοποίησης την ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε, σκοπό έχει τη διοχέτευση των νερών προς το Μετσοβίτικο ποταμό και τη λίμνη των Ιωαννίνων και από εκεί στο Καλαμά, για να ενισχύσουν την ηλεκτροπαραγωγή των Υδροηλεκτρικών σταθμών Γρεβενιτίου, Μετσοβίτικου και Καλαμά.
Το δημοτικό συμβούλιο του  Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Παράλληλα ο δήμος δηλώνει αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που θα αλλοιώνει το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, καθώς επίσης και της περιοχής προστασίας της φύσης (πυρήνας του Ε.Π.Β. Πίνδου τμήμα Βάλια Κάλντα.
Για το θέμα διεξάγεται και ηλεκτρονική συγκέντρωση υπογραφών με πρωτοβουλία των κατοίκων της Βωβούσας. 

Το διαβάσαμε στην εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ