9 Απρ 2013

Οι κάτοικοι της Βοβούσας λένε ΟΧΙ

Βοβουσα 8/4/2013.


Οι κατοικοι της Βοβουσας λένε OXI στην εκτροπη νερού από την Βαλια Καλντα.

Παρανομη και καταστροφικη θα είναι η εκτροπη υδάτων της Βαλια Καλντα στον ταμιευτηρα της λίμνης Πηγών Αωου, καθώς, αν υλοποιηθεί, θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη διαταραγμένου οικοσυστήματος της περιοχής, ευνοώντας μόνο εταιρίες και παράγοντες που καμιά σχέση δεν έχουν με τον τόπο.

<<Η εκτροπη υδάτων της Βαλια Καλντα στον ταμιευτηρα της λίμνης Πηγών Αωου είναι μια εντελώς παράνομη διεκδίκηση για οφέλη ουσιαστικά εταιριών, που θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο ήδη διαταραγμένο οικοσύστημα της περιοχής, όχι μόνο στην περιοχή του έργου αλλά σ` όλη την περιοχή απορροής του Αρκουδορεματος και του Αωου ποταμού. Πριν 15 περίπου χρόνια το ίδιο θέμα είχε έλθει στο προσκήνιο και ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Δήμου είχε πει ότι <<για να πραγματοποιήσουν την Βαλια Καλντα θα περάσουν πάνω απ` τα κορμιά μας>>. Το ίδιο λέμε και τώρα και οι Βοβουσιωτες απέναντι σε τέτοια προβλήματα ξεχνούν τις διαφορές τους και σύσσωμοι προασπίζουν τη φύση της περιοχής τους, το σπουδαιότερο και πιο ανεκτίμητο αγαθό που δεν πουλιέται και δεν διαπραγματεύεται, την Γη των γονιών και των παππούδων τους.
Αν πραγματικά πιστεύουμε στην αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, ας σεβαστούμε τις αποφάσεις των ντόπιων φορέων.

Ανεχόμαστε μια συνεχή υποβάθμιση της ζωης των μόνιμων, πληθυσμών όπως άλλωστε βγηκε πρόσφατα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους δασεργατες και τους συνεταιρισμούς που τείνουν να παραγκωνιστούν από εταιρίες, όσον αφορά την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου. Η φύση αποτελεί τη συντροφιά μας και την παρηγοριά μας και ένας υγιείς και όχι αχαλίνωτος οικοτουρισμος θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο οικονομικής αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωης στην περιοχής μας.
Αυτά δεν μπορούν να συνυρπαξουν με την οικολογική υποβάθμιση και την αισχροκέρδεια παραγόντων ξένων προς τον τόπο. Γι` αυτό κάτω τα χέρια απ` τη Βαλια Καλντα.
Ρωτάμε απλά και την Περιφέρεια Ηπείρου και τους άλλους υπεύθυνους: Έχουμε μελέτες για το οικοσύστημα της Βαλια Καλντα και της Λάκας του Αωου; Έχει γίνει πληθυσμογραφία ειδών; Εμείς καθαρά εμπειρικά γνωρίζουμε ότι η πέστροφα της Βαλια Καλντα διαφέρει από τον υπόλοιπο Αώο. Έχει μελετηθεί το συγκεκριμένο υποείδος ποτέ;
Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για την περιοχή, τα οποία οι ειδικοί που δυστυχώς δεν εισακούονται, θα γνωρίζουν καλύτερα.
Η έρευνα των οικοσυστημάτων της περιοχής θα μπορούσε να απασχολήσει ντόπιο εργατικό δυναμικό, να κρατήσει νέο κόσμο στα βουνά. Να τους <<ανοίξει τα μάτια>> σε άλλους ορίζοντες και να διαφυλαχτεί η ντόπια φύση, η σπουδαιότερη κληρονομιά για μας, που με τη σειρά της θα φέρει επισκέπτες, ώστε ο υγιης, ήπιος οικοτουρισμος θα αποτελέσει βασικό οικονομικό πόρο. Θα δοθεί έτσι και η δυνατότητα αξιοποίησης ανέργου, η ουσιαστικά άπραγου και παροπλισμένου στα γραφεία επιστημονικού δυναμικού.
Κακά τα ψέματα: Η επιβίωση της Βοβουσας και των άλλων ορεινών κοινοτήτων του Ζαγαριού είναι συνυφασμενες με τη διατήρηση υγιών και αλώβητων οικοσυστημάτων.
Πριν μερικά χρόνια έγινε το φράγμα πηγών Αωου, σε μια περίοδο που τα φράγματα εκτροπής έτειναν να είναι παρωχημένα. Υποτίθεται ότι δεν θα είχε συνέπειες περιβαλλοντικές που να προκαλούν πρόβλημα. Είχε και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που από πολλούς βέβαια αμφισβητήθηκε. Για χρόνια ο Αωος κατέβαζε θολά νερά και 2 φορές όπως και το ρέμα << Ζορικα >> εξω από το Γρεβενιτι, λάδια μηχανής! Αυτή ήταν η συμπεριφορά των κατασκευαστριών εταιριών, όπως και με την Εγνατία, με το Ζαγοριτικο ποταμό στη Μπαλντουμα.

Το έργο τελικά έγινε. Η παραγωγή ενέργειας ήταν η αναμενόμενη η μήπως λιγότερη; Ήταν σωστές οι μελέτες; Μήπως εξέτρεψαν περισσότερες πηγές απ` αυτές που είχαν μελετήσει και η ανεπάρκεια τους στρέφει και σε άλλες,όπως η Βαλια Καλντα, η Ζορικα, κτλ.;
Με τις προσχώσεις των γύρω ρυακιών, η λίμνη Αωου γίνεται με τον καιρό αβαθής και η δυνατότητα συλλογής νερού περιορίζεται. Πόσα χρόνια συμφέρουσας λειτουργίας της υπολογίζουν;
Εμείς ως ντόπιοι βλέπουμε τα νερά του Αωου να λιγοστεύουν τόσο, που καταγράφηκαν θερινές περίοδοι που δεν ενωνόταν με το Βο’ι’δοματη στον κάμπο της Κόνιτσας. Οι μελέτες το ανέφεραν πουθενά αυτό; Η ποιότητα του νερού άλλαξε. Η ελάττωση της ροής αυξάνει τη θερμοκρασία, αυξάνει την εναπόθεση λάσπης στον πυθμένα και τον ευτροφισμό. Ο πυθμένας του Αωου πρασίνισε και υπάρχουν σημεία που θυμίζουν πλέον βάλτο. Η υδροπανιδα άλλαξε. Εμείς οι άσχετοι βλέπουμε τις πέστροφες και το μπριανι να λιγοστεύουν δραματικά, τα συρτάρια μάλλον να έχουν εξαφανιστεί και εισαχθέντα είδη όπως οι καραβίδες έχουν κατακλείσει το ποτάμι μας, αλλάζοντας για πάντα την αρχέγονη βιοποικηλοτητα του.
Αυτά είναι σίγουρα γνωστά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Θα θέλαμε να μας απαντήσουν αν συνηγορούν στην εκτέλεση έργων στη Βαλια Καλντα. Μήπως θα έπρεπε να σκεφθούν την αποκατάσταση του ήδη < λαβωμένου > οικοσυστήματος ακόμη και με επιστροφή νερών στη φυσική τους ροή;
Ας μην τα ξεπουλάμε όλα για απορρόφηση κονδυλίων. Ας σεβαστούμε τη γη που μας φιλοξένησε και μας πρόσφερε απλόχερα. Αν αυτά δεν τα καταλαβαίνουν μερικοί, θα μας βρουν μπροστά τους ενωμένους και ακλόνητους όπως έγιναν και στο παρελθόν. Η καταστροφή του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δεν μπορεί να διορθωθεί με την καταστροφή ενός άλλου πολύ μεγαλύτερου οικοσυστήματος όπως ο Αωος ποταμός.
Μην ανοίγετε πληγές που δεν κλείνουν.
Αλήθεια μπορούν αυτοί που προτείνουν την άντληση των νερών του Αωου να μας υποδείξουν άλλο έργο τέτοιου είδος Παγκοσμίως;
Όχι στα συμφέροντα και στις εύκολες λύσεις. Πάνω απ` όλα η φύση. Κάτω τα χέρια σας από την Βαλια Καλντα.

Στέφανος Βασιωτης
Τέως πρόεδρος Κοινότητας Βοβουσας.