8 Σεπ 2012

Ένα φράγμα απειλεί τη Βάλια Κάλντα

Στις 15 Σεπτεμβρίου κλείνει ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης επί του προσχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων της Ηπείρου, και οι τοπικοί φορείς και οργανώσεις περιμένουν πώς και πώς τι θα γίνει με το σχέδιο περί κατασκευής φραγμάτων στον Άραχθο και στον Αώο.

Στην περίπτωση του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, το «όχι» είναι δυνατό και μαζικό. Κάτοικοι, φορείς, δήμαρχοι, περιφερειάρχης και σχεδόν όλοι οι βουλευτές έχουν ζητήσει να αποσυρθεί από το προσχέδιο για τους υδατικούς πόρους ο σχεδιασμός για το φράγμα αυτό. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης στις αρχές Αυγούστου μετέφεραν στην τοπική κοινωνία τη διαβεβαίωση των μελετητών ότι το φράγμα Αράχθου δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα προτεινόμενα έργα για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού. Ωστόσο, ο φορείς δεν εφησυχάζουν μέχρι να δουν τη διαβεβαίωση αυτή και γραπτά.
Ανάλογη πάντως κινητοποίηση δεν υπάρχει για το φράγμα Αώου που στοχεύει στη μεταφορά νερού στην Παμβώτιδα, το οποίο αποτελούσε ανέκαθεν όραμα του Λευτέρη Καλογιάννη, πρώην βουλευτή και πατέρα του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Σταύρου Καλογιάννη.
Οι κάτοικοι της Βοβούσας και ο δήμος Ζαγορίου αγωνίζονται σχεδόν μόνοι τους. Μόνο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράζει την αντίθεσή τους για αυτό το φράγμα. Η Βοβούσα, γείτονας με το σχεδιαζόμενο έργο, προσπαθεί έστω και την ύστατη στιγμή να κινητοποιήσει τους πολίτες όπως και άλλους φορείς. Από τις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε μια ιντερνετική προσπάθεια για τη συλλογή υπογραφών κατά του έργου. Μέχρι στιγμής, αυτή η προσπάθεια δεν πάει καλά. Γι’ αυτό και επανέρχονται με ανακοινώσεις μέσω του Τύπου. «Έχει αρχίσει συγκέντρωση υπογραφών για το θέμα χωρίς μεγάλη επιτυχία (http://vovousa.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html). Υπογράψτε εσείς και διαδώστε το και όπου αλλού μπορείτε. Ας μη μείνει κανείς που να μην υπογράψει ενάντια στη καταστροφή ενός από τα τελευταία παρθένα μέρη της Ελλάδας» τονίζεται. Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο έργο θα καταστρέψει οριστικά την περιοχή της κοιλάδας του Αώου και του Αρκουδορέματος στη Βάλια Κάλντα. Οι μελετητές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αφενός μεν με το έργο δεν θα «χάνονται» τα νερά στην Αδριατική Θάλασσα και θα πηγαίνουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων για διάφορες χρήσεις και αφετέρου ότι θα σταματήσουν οι τοπικές υπεραντλήσεις. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, σε πρόσφατη τοποθέτησή του, είχε εκφράσει την απορία του για τη σκοπιμότητα του έργου αυτού δεδομένου ότι οι ίδιοι μελετητές δεν εντοπίζουν πρόβλημα ποσοτικής επάρκειας στο λεκανοπέδιο. Υπενθυμίζεται δε ότι η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είχε απορρίψει τη συγκεκριμένη πρόταση (η οποία μετρά πολλά χρόνια στην επικαιρότητα) της ΔΕΗ και της εταιρίας «ΤΕΡΝΑ» και είχε δεσμευτεί ότι από πλευράς του υπουργείου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης. Ενάμιση χρόνο μετά, το έργο επανήλθε μέσω του προσχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων.
Σημειωτέον δε ότι η περιοχή του Βίκου-Αώου ανήκει εδώ και δύο χρόνια στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Unesco.