19 Νοε 2012

Φράγμα ... στη νέα φραγματοποίηση του Αώου!

    Σε μια σκοτεινή περίοδο κοινωνικού ευτελισμού και πολιτικής αστάθειας, με τα αντανακλαστικά της λαϊκής  αντίδρασης ληθαργικά, τίθεται  και πάλι το θέμα δημιουργίας φράγματος στον Αώο στην περιοχή ύπερθεν της Βωβούσας .
    Κόντρα στην συντριπτική άρνηση φορέων και πολιτών, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει τόλμη να άρει για πάντα από τους σχεδιασμούς του ένα έργο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ήδη προσβεβλημένο οικοσύστημα της Βόρειας Πίνδου.
    Η οροσειρά στο σύνολο της τείνει να "στραγγιστεί" από έργα αμφίβολης αποδοτικότητας, τεράστιας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, αντίθετα με την βούληση τοπικών φορέων, νομικά δε επιλήψιμα έως παράνομα.
Εκτροπή Αχελώου, φράγματα Αράχθου, φράγμα πηγών Αώου και εκτροπή πλέον του Αώου.
    Άτομα εφήμερα ως πολιτικές και ως φυσικές παρουσίες, χωρίς ηθικές αναστολές βασιζόμενοι σε σαθρές νομοθεσίες και καλυπτόμενα από ομίχλη πολιτικών συγκαιριών προσπαθούν να επιφέρουν καταστροφές ανεπανόρθωτες με επιπτώσεις ανεξίτηλες στο βωμό της ματαιοδοξίας και των συμφερόντων.
   Η φραγματοποίηση  των εκβολών της Βάλια Κάλντα,. που αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο ελληνικό δρυμό, θα ανοίξει την κερκόπορτα και για  άλλα έργα, που στο μέλλον η Ιστορία θα καταγράψει σαν καταστροφές ,οι δε υπαίτιοί των , θα μείνουν στη χλεύη της ιστορικής τους ανυπαρξίας.
    Δεν ζητάμε απλά να πάψει να υφίσταται το σχέδιο του φράγματος της Βωβούσας αλλά να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και η νομική συνέπεια του ήδη υπάρχοντος φράγματος των Πηγών Αώου.
     Οι επιπτώσεις του ανωτέρω φράγματος δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες για να τεκμηριωθούν, αφού η απλή παρατήρηση του όγκου υδάτων του Αώου, ιδίως το καλοκαίρι, (που για πρώτη φορά μετά την κατασκευή του φράγματος δεν ενώθηκε στον κάμπο της Κόνιτσας με τον Βοϊδομάτη ), της υδροπανίδας, της εναπόθεσης ιλύος και του φυτικού ευτροφισμού στον άλλοτε πετρώδη πυθμένα του ποταμού τις καθιστά εύκολα αντιληπτές.
    Οι πληθυσμοί της πέστροφας και του  νημάχειλου του ποτάμιου, (μπριάνι), φθίνουν συνεχώς. Το ογκωδέστερο ψάρι του ποταμού, το <<συρτάρι>>, είδος προσομοιάζον με τον κέφαλο έχει εξαφανιστεί .Η καραβίδα, είδος μέχρι πρόσφατα όχι συχνό στον Αώο, έχει αυξηθεί. Η πτώση της ροής ελαττώθηκε και η στασιμότητα των υδάτων αυξάνει την θερμοκρασία του ποταμού και μειώνει τον αερισμό και την οξυγόνωση των υδάτων. Ο πυθμένας καλύπτεται πια από λάσπη και εμφανίζει ευτροφισμό.
    Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε τυπικά και γρήγορα και ήταν μεθύστερη των έργων του φράγματος πηγών Αώου, στερείται δε επιστημονικής εγκυρότητας. Από την άλλη το Ίδρυμα Γουλανδρή εκπόνησε μελέτη που ζητά μέρος του υδάτινου όγκου του φράγματος να επιστρέψει στη φυσική του ροή.
    Παρ’ όλα αυτά υπάρχει θράσος περισσό για να συζητιέται νέα εκτροπή. Όσον αφορά τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας πρόκειται για απάτη, αφού συνεχίζει να υφίσταται η διακοπή της φυσικής συνέχειας των νερών της λίμνης στην περιοχή  Περάματος- Στρουνίου (Αμφιθέας), όταν δεν υπάρχουν ταμιευτήρες νερού στο λεκανοπέδιο, όταν δεν προστατεύονται και οικοπεδοποιούνται τα δορυφόρα λιμναία συστήματα στο λεκανοπέδιο, (Μπιζάνι, Μπάφρα, Λαψίστα κ.λ.π) και δεν καθαρίζεται ο πυθμένας της. Για την βιωσιμότητα και την αναβάθμιση της λίμνης Παμβώτιδας ας εφαρμοστούν οι μελέτες των ειδικών και ας μην καταφεύγουν σε έργα εντυπωσιασμού και αισχροκέρδειας.
    Η φύση απαιτεί τον σεβασμό μας και στην Παμβώτιδα που συνεχώς συρρικνώνεται και στη Βόρεια Πίνδο που απειλείται  με φράγματα. Ας ξεχάσουν λοιπόν τη νέα φραγματοποίηση στον Αώο και σταδιακά   να ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος της περιοχής, που απαιτεί επιστροφή τουλάχιστον μέρους των υδάτων του φράγματος των πηγών του στη φυσική των ροή.
Χρόνης Δρούγιας
(γιατρός)

1η Ημερίδα για την προστασία του Αώου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 18-11-2012 ΣΤΟΥΣ ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΥΣ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ





ΠΑΡΟΝΤΕΣ
1.       ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ (Δήμαρχος Ζαγορίου)
2.       ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζαγορίου)
3.       ΡΑΠΤΗΣ ΗΛΙΑΣ (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζαγορίου)
4.       ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΛΕΝΗ (Αντιδήμαρχος Δήμου Κόνιτσας)
5.       ΝΤΆΦΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Κόνιτσας)
6.       ΔΗΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
7.       ΣΑΚΚΕΛΑΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
8.       ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
9.       ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
10.   ΔΡΟΥΓΙΑ ΕΥΕΓΓΕΛΙΑ
11.   ΚΩΛΕΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
12.   ΝΟΛΛΑΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ
13.   ΤΣΕΛΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
14.   ΓΚΟΓΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
15.   ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
16.   ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΧΡΟΝΗΣ ΑΘΑΝ.
 
Όλοι οι παρόντες τοποθετηθήκανε με βασικό άξονα ότι παρόλο που το ζήτημα των παρεμβάσεων και της εκτροπής του Αώου υποβόσκει ΔΕΝ πρέπει να εφησυχάσουμε και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου όλα ξεπουλιούνται, αποφάσεις λαμβάνονται και εκτελούνται τάχιστα για να σοκάρουν την κοινωνία και να μην αντιδρά και νομιμοποιείται αυθαίρετα κάθε είδους κρατικής παρανομίας.
Εν κατακλείδι τα βασικά σημεία που πρέπει να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον και οι κεντρικοί άξονες της δράσης μας είναι:
1.   Να δημιουργηθεί φάκελος που να περιέχει τις αποφάσεις, προτάσεις και ανακοινώνεις που αφορούν το συγκεκριμένο ζήτημα. (οι μελέτες του έργου, οι υπουργικές αποφάσεις , η νομοθεσία που διέπει την προστασία των ποταμών και των υδάτινων πόρων-Ελληνική & Ευρωπαϊκή, επιστημονική τεκμηρίωση για την μέγεθος της περιβαλλοντολογικής καταστροφής  τέτοιων παρεμβάσεων).
2.   Να αναζητηθούν έγκυρες πηγές για συνεχή & αξιόπιστη ενημέρωση για την εξέλιξη του ζητήματος και τις προθέσεις των κυβερνόντων
3.   Μέσα από την ΚΑΘΕΤΗ αντίθεσή μας για το συγκεκριμένο έργο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και για την συνολική προστασία ολόκληρου του Αώου (κυρίως το πρόβλημα της ρύπανσης )  και του οικοσυστήματος της Βόρειας Πίνδου.
4.   Να απαντήσουμε με τεκμηριωμένες και επιστημονικές προτάσεις για άλλες μορφές πηγών ενέργειας
5.   Να επιδιώξουμε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς (περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, επιτροπή υδάτων, κλπ.) και να προκαλέσουμε περιφερειακό συμβούλιο για να αποφασίσει για το ζήτημα
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής που σαν κύριο έργο θα έχει τον συντονισμό της δράσης για την προώθηση όλων των παραπάνω .
Τα μέλη της επιτροπής είναι
1.       ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΕΛΕΝΗ
2.       ΚΩΛΕΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
3.       ΝΤΑΦΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4.       ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
5.       ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ
1.       ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2.       ΔΡΟΥΓΙΑΣ ΧΡΟΝΗΣ ΑΘΑΝ.