19 Ιουλ 2016

Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας!

Στην ορεινή Βωβούσα της Ηπείρου, οι παλιές αποθήκες ξυλείας ζωντανεύουν για οκτώ ημέρες, από 30 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου σε ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ γεμάτο φωτογραφίες, ταινίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.
 Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό χωριό που σχεδόν δεν ξέρει τι πάει να πει τουρισμός. Η Βωβούσα ανήκει τυπικά στα Ζαγοροχώρια, αλλά είναι σχετικά απομακρυσμένη από το πασίγνωστο αυτό σύμπλεγμα, και παρόλο που απέχει ελάχιστα από τη Βάλια Κάλντα, απέχει έτη φωτός απ’ οτιδήποτε είχατε φανταστεί ως τώρα. Δύο πανσιόν, μια πιο σύγχρονη και μια πεντακάθαρη αλλά σχεδόν ξεχασμένη από θεό κι ανθρώπους σας υποδέχονται σε ένα χωρίο, που πάντοτε ζούσε από την ξυλεία. Το μόνο άλλο κατάλυμα μέσα στο χωριό είναι ένα ξενοδοχείο-φάντασμα, χτισμένο ακριβώς πάνω στο ποτάμι, με μια υπέροχη θέα που πλέον δεν απολαμβάνει κανείς.

Το ποτάμι είναι ο Αώος. Με συνολικό μήκος 260 χλμ. ( 70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος ), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο, όπου σχηματίζεται από τα ρέματα της περιοχής, διασχίζει τη Βωβούσα –κόβοντάς τη κυριολεκτικά στα δύο– και λίγο πριν κυλήσει στην άλλη πλευρά των συνόρων ( στην Αλβανία ), ο Αώος περνά από την Κόνιτσα. Λέγεται ότι ακόμη και το ίδιο το χωριό του χρωστάει το όνομά του, αφού το “Βωβούσα” προέρχεται από τη βοή των νερών που συντροφεύουν καθημερινά τη ζωή των κατοίκων.
 Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Ανάλογα με τα κέφια ( του βουνού ), το ποτάμι ρηχαίνει και βαθαίνει, αλλά πάντα θα βρει κανείς ένα κομμάτι να τσαλαβουτήσει, ενώ αν του δώσεις την προσοχή που του αξίζει, το ποτάμι σύντομα θα σου αποκαλύψει το ιδανικό μέρος για μια χορταστική βουτιά. Το Ορεινό Φεστιβάλ Βωβούσας, ήρθε να ξυπνήσει την περιοχή από το λήθαργο. Μετά από μια περίοδο ευημερίας, χάρη στον πρότυπο συνεταιρισμό ξυλείας, ήρθε σιγά-σιγά η λήθη. Οι αποθήκες ξυλείας ακόμη περικυκλώνουν το χωριό, οι περισσότερες όμως έχουν πλέον αλλάξει χρήση: κάθε καλοκαίρι γίνονται οι χώροι των εκθέσεων και των εκδηλώσεων του φεστιβάλ.

Αφορμή για τη διοργάνωση του πρώτου Ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας στάθηκε – και πάλι – ο Αώος, ή καλύτερα η πρόθεση κατασκευής φράγματος στον ποταμό το 2013. Μετά από κινητοποίηση των πολιτών και οργανωμένη αντιμετώπιση του κινδύνου, δημιουργήθηκαν τα απαραίτητα αναχώματα και η καταστροφή του οικοσυστήματος προσωρινά αποφεύχθηκε.
 Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Εν έτει 2016, καθώς το Φεστιβάλ μεγαλώνει, αρχίζει πλέον να αγκαλιάζει τα γύρω χωριά κι ακόμα και η μικρή πανσιόν στις αρχές του χωριού ετοιμάζεται να γεμίσει κόσμο. Φέτος μάλιστα θα φιλοξενήσει και το μαγειριό του Φεστιβάλ, που εκτός από το προσωπικό, θα ταΐζει και τους περαστικούς. Κατά τα άλλα, η Βωβούσα – εκτός από δύο ταβέρνες – δεν έχει ούτε περίπτερο!

Όσο για την πραγματική γοητεία του φεστιβάλ, βρίσκεται στην ικανότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή Καμίλο Νόλλα να εφευρίσκει συνεχώς νέες, μικρές τελετουργίες που ταιριάζουν γάντι στη ζωή του χωριού: Θες να ακούσεις την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών; Θα πρέπει να ιδρώσεις για να φτάσεις στην κορφή ενός λόφου ή να σκαρφαλώσεις σε μια περαστική καρότσα αγροτικού. Θέλεις να δεις σινεμά; Θα πρέπει να ανακαλύψεις ( ρωτώντας ) σε ποια απ’ όλες τις ξυλαποθήκες έχει προβολή, ενώ για τις εκθέσεις φωτογραφίας ο φωτισμός συχνά εξαρτάται απ’ την καλή διάθεση του γείτονα που «δανείζει» ρεύμα για να φωτίσει τα έργα του καλλιτέχνη.
 Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Γιώργος Δέτσης / Φεστιβάλ Βωβούσας © 2015
Ό,τι και να κάνεις, η Βωβούσα είναι ένας μέρος όπου αναπόφευκτα θα κάνεις φίλους και γνωστούς. Κι όλα αυτά ενώ η Βάλια Κάλντα -ίσως ένας από τις πιο όμορφους Εθνικούς Δρυμούς της χώρας- σε καλεί από μακριά. Και μόνο η πληθώρα αποχρώσεων του πράσινου στα γύρω βουνά είναι αρκετή για να σου προκαλέσει ευχάριστη ζάλη.
Η κουβεντούλα και η παρεΐστικη ατμόσφαιρα στην πλατεία του χωριού – μαζί με χειροποίητο παγωτό μηχανής με συντροφιά τις ποταμίσιες πάπιες και ίσως ένα drone να σε τραβάει από ψηλά, συμβάλλουν σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε τα ελληνικά βουνά;

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ για να κλείσετε κι εσείς μια θέση στο festival bus, μπορείτε να πατήσετε εδώ.