11 Σεπ 2012

Αντιδράσεις και από την Κόνιτσα

Στην προοπτική κατασκευής νέου φράγματος στις πηγές Αώου
awos bobousaΤην έντονη αντίθεσή του στην προοπτική εκτροπής των νερών του Αώου και την μεταφορά τους στην λίμνη Παμβώτιδα εκφράζει το δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας σε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε την περασμένη βδομάδα σε τακτική του συνεδρίαση.
Το ψήφισμα που θα κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς, τους βουλευτές και τα κόμματα, περιλαμβάνει τρία βασικά επιχειρήματα:
- Η εκτροπή θα επιφέρει το τελικό πλήγμα στην περιοχή της Κόνιτσας, η οποία οικονομικά, αναπτυξιακά και πολιτισμικά συνδέεται με τη ροή του ποταμού Αώου. Το περιβαλλοντικό, το αναπτυξιακό, και το οικονομικό μέλλον την περιοχής ακυρώνεται.
- Το πρώτο πλήγμα το υπέστη η περιοχή τη δεκαετία του '80, όταν μεγάλο μέρος των Πηγών Αώου, στις Πολτσιές Μετσόβου, εξετράπη προς το φράγμα Πουρναρίου και στη συνέχεια προς τον Άραχθο. Αποτέλεσμα αυτής της εκτροπής ήταν η δραματική μείωση των νερών του Αώου, ο οποίος τους θερινούς μήνες δεν επαρκεί για την άρδευση του κάμπου της Κόνιτσας. Ως γνωστό τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο η κοίτη του Αώου δεν διαθέτει ούτε σταγόνα νερού, στο σημείο που σμίγει με τον Βοϊδομάτη. Η αιώνια συμβολή του Αώου με τον Βοϊδομάτη αποτελεί παρελθόν.
- Η εκτροπή αυτή αντίκειται στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δεδομένου ότι οι πηγές Αώου βρίσκονται εντός του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού «Βάλια Κάλντα» και εντός του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου. Επίσης απαγορεύεται η εκτροπή νερού από τη μία υδρογεωλογική λεκάνη στην άλλη, με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων.
Κατά το δημοτικό συμβούλιο Κόνιτσας η ανάπτυξη της περιοχής και η επιβίωσή της εξαρτάται άμεσα από τα νερά του ποταμού Αώου, ενώ το σχεδιαζόμενο έργο «είναι εγκληματικό». Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα, «... δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σχεδιάζει για μας χωρίς εμάς...».
Και το ψήφισμα καταλήγει:
«... Όχι μόνο δεν συναινούμε στη μείωση των νερών του Αώου με την εκτροπή της Βάλια Κάλντα, αλλά δηλώνουμε ρητά, απερίφραστα και δυνατά προς κάθε κατεύθυνση:
Ότι ως Δήμος και ως λαός της Κόνιτσας είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε μορφή αγώνα, από τον πιο ήπιο ως τον πιο δυναμικό, για να κρατήσουμε τον τόπο μας, ο οποίος ως ορεινός και απομακρυσμένος, πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο από την οικονομική κρίση, και να παραδώσουμε με κάθε τρόπο και μέσο τον Αώο ως ποτάμι στις νεώτερες γενιές».
Μια υπόθεση που ταλανίζει την περιοχή
Το θέμα έρχεται από το παρελθόν. Την δεκαετία του '80 ακόμη. Εμφανίστηκε ξανά το καλοκαίρι του 2009 με τα σχέδια που είχε υποβάλει η εταιρεία «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Α.Ε. σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», και τα οποία προέβλεπαν την άντληση 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την περιοχή της Βοβούσας. Οι ποσότητες σύμφωνα με την μελέτη θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, στη Λίμνη Πηγών Αώου και από εκεί θα κατευθύνονται προς την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα του Νομού τα νερά θα συναντούν δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW.
Τα σχέδια είχαν αποκαλύψει πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώ το θέμα δεν είχε συζητηθεί τότε στον Φορέα Διαχείρισης.
Στο μεταξύ πριν λίγες ημέρες σε συνεδρίασή του και το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς κάθε εγχείρημα μεταφοράς νερού από τον Αώο και τους παραποτάμους του, αλλά και για κάθε κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου στην περιοχή του Δήμου. Επίσης είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του περιβάλλοντος και απειλεί την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής του Εθνικού Πάρκου.